al contingut a la navegació Informació de contacte

ENRIC PORTA

Escenògraf

foto Enric.jpeg

Hola Enric, ens podries explicar en què consisteix la teva feina?

Jo treballo de forma autònoma i agafo una mica tot el ram del que seria l’escultura i l’escenografia que tracta el disseny d’espais i volums.

Hem vaig constituir com autònom perque, tot i que hi ha altres autònoms que es dediquen a aquest camp per la comarca, no hi ha cap empresa que es dediqui a la construcció de l’escenografia, ni un teixit empresarial on em pugui acollir.

Com has arribat fins aquí, i quins estudis has hagut de fer?

Vaig estudiar Belles Arts a Barcelona, amb la especialització d’escultor, també vaig estar d’Erasmus a Milà i posteriorment vaig fer un màster en escenografia a Praga, fent les pràctiques al Teatre Nacional on vaig aprendre molt d’escultura escènica ja que estava al taller d’escenografia. En el meu cas estava al taller d’escultura on hi treballàvem un total de 7 escultors. Cada setmana teníem encàrrecs de dissenyadors i nosaltres produíem en sèrie ja que poden arribar a fer 24 òperes l’any! A la majoria de països del centre d’Europa el teatre és molt potent, amb la programació d’una gran varietat de representacions teatrals i uns preus molt assequibles. Aquí a Catalunya, el món laboral que gira entorn el teatre és molt precari, és una llàstima.

Des de quan t’hi dediques?

Des de ben petit ja tenia molt clar que em volia dedicar al món de les arts plàstiques. Es un món molt complicat que mai saps què faràs al cap de 3 mesos i això és molt esgotador, però poder dedicar-se a la teva vocació compensa!

On has  treballat?

En el camp de l’escenografia he treballat durant molts anys al Mercat Romà de Guissona pel que fa a la part decorativa. També vaig col·laborar a l’última edició de l’Aquelarre, a la Passió i a la Passió Medieval, al Premi 7 Lletres i recentment també he participat al MEM, l’espectacle inaugural de Cervera Capital de la Cultura Catalana on vaig fer escultura escènica (escultura aplicada a l’espectacle), aquest tipus d’escultures són per encàrrec i tenen una finalitat concreta, que es puguin moure, que siguin desmuntables, etc.. Fora de la Segarra per Nadal acostumo a treballar a Olot però on tinc més feina és aquí a Cervera. En el camp de l’escultura recentment he fet el monument de Pedrolo a l’Aranyó.

I on es troba el teu taller?

A Hostafrancs, on vaig habilitar un antic corral propietat de la família, és petit però hi estic a gust!

Algun projecte que estiguis immers en aquests moments?

Actualment estic treballant a un projecte que es diu “Treu la teva bèstia” organitzat per la cooperativa Coopgros del Prat de Llobregat. Es tracta de crear una bestiari popular per a la inserció social, i s’està portant a terme a poblacions com Salt, Esplugues, Salou i Lleida (al barri de la Mariola),  aquest últim és el que porto jo. En aquest cas, els habitants del barri, amb la col·laboració del institut Els Templers, s’encarreguen tan del disseny com de la construcció i jo des de l’institut mateix els ajudo a solucionar tots aquells problemes que els hi poden sorgir.

A part també sóc fundador de la companyia Emilia Gargot, una companyia de teatre de carrer a Tàrrega on l’any passat vam presentar la primera obra i ara estem anant de gira.

També col·laboro amb el Vestim Segarra juntament amb la meva parella, ja que l’any passat vam començar a tocar l’àmbit de la costura amb la marca “Contrafort”.

Què diries als joves que puguin estar interessats en aquest camp?

Si és vocacional endavant! Les oportunitats laborals surten quan tens ganes de fer el que fas, no té sentit fer allò que diuen que té sortida, tot  depèn de l’energia que hi poses.