AEiG COLL DE LES SAVINES
Avui parlem amb membres de l'Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines de Cervera.
Presenta'ns que és i que feu a l'AEiG Coll de les Savines per a qui no us conegui:
L'Agrupament Escolta i Guia Coll de les Savines és el Cau de Cervera, forma part de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, entitat que engloba a molts caus, antigament catòlica.
El que fem al Cau es educar amb valors i aquests valors nosaltres els treballem a partir de la declaració dels Drets Humans de l'ONU i la Declaració dels Drets dels Infants, fer servei, respectar el medi ambient, aprendre a treballar en equip, fer projectes, respectar en general per qualsevol persona. Treballem amb la metodologia Escolta, ens enfoquem a determinar al territori on treballem, fomentar esperit crític, dinamismes per treballar: petit grup, joc institucional... i altres mètodes de pedagogia. Treballem molt per projectes.
Al Cau hi poden venir des dels 6 anys als 19, les branques són: potes tendres de 6 a 8 anys, llops i daines de 8 a 10 anys, esparvers 10 a 12, ràngers i noies guia 12-14, pioners i caravel·les de 14-17, trucs de 17-19. Aquests noms són històrics del moviment, tot i que la branca d'esparvers l’hem afegit alguns caus per poder aprofundir i tractar temes més adients pels grups d'edat.
Els caps som els educadors de caràcter voluntari 4-5 per cada branca, un equip d’agrupament, dos caps, dues pedagògiques, dos tresorers i una secretaria, de 19 als 27 anys.
Actualment som 26 caps i 85 infants i joves. Aquests infants i joves majoritàriament són de Cervera o pobles de la comarca, però tenim alguns que baixen el cap de setmana aquí o a pobles de la comarca, inclús de fora de la comarca, com Igualada.
Què heu fet aquest 2020? Com ha afectat la pandèmia per la COVID-19 al cau?
Just abans de confinar-nos, el cap de setmana anterior vam fer la sortida d'Agrupament i aquesta va ser l'última activitat presencial que vàrem fer. Quan ens van confinar vam intentar adaptar-nos, vam fer caus telemàtics, proposar reptes a tot l'agrupament i cada branca va anar fent el que podia per adaptar-se a la situació. A l'estiu van venir campaments, que malauradament els vam haver de fer separats i no van durar els dies que havien de durar, per exemple la branca de trucs no va fer res.
Durant el curs ens trobem de 4 a 6 de la tarda, cadascú a la seva branca en grups de 6, tot i què abans de la pandèmia fèiem activitats tot l'agrupament. Solíem fer una excursió per trimestre de tot el cap de setmana, la sortida d'agrupament a una casa de colònies i els campaments a l'estiu que és la cloenda del curs.
I aquest 2021, com es prepara? Com enfoqueu aquest curs?
Diferent que altres anys, no podem fer activitats conjuntes, no podem fer sortides... De totes maneres els infants i joves estan motivats per seguir baixant al cau, suposo que ara mateix és una via escapatòria per ells i els hi intentem donar una guia o recursos emocionals perquè puguin ser gaudint del cau, adaptant-nos a les noves mesures. Sí que tenim un eix del curs, el qual s'adapta al grup d'edat que tens, les branques fins als 10 anys serà un fil més de ciència-ficció, més fantasia i als més grans treballaràs activitats enfocades a la gestió emocional, tot i que tampoc ha sigut el tema principal d'aquest any perquè de la COVID-19 se'n parla sempre i a tot arreu. Però sí que ho hem intentat, pel que fa a caps i pel que fa a infants i joves. De totes maneres, els equips de caps de cada branca tenen molt en compte les inquietuds dels infants i joves i sempre abans de pensar l'eix o projectes o sortides o activitats, es fan dinàmiques per saber que els inquieta, que els motiva i sempre tenim en compte el que ens han dit per poder treballar-ho.
Aquest any l'equip de caps no podem fer les reunions presencials tots junts, per la normativa, el que ens ha passat és que hi ha hagut temporades d'un mes o dos que no hem pogut fer cau perquè s'ha decretat des de la Generalitat que no es podia fer lleure.Des del lleure mai hi hem estat a favor, ja que està demostrat des de l'estiu passat que el lleure mai ha estat un problema i un focus de contagi. Des del sector de lleure tothom estàvem una mica enfadats perquè creiem què és necessari per als infants i joves. Primer es va obrir el cau de 1r a 6è de primària i els joves no podien venir, amb l'afegit que era confinament comarcal, els infants i joves d'altres comarques no podien venir al cau, però en canvi si erets cap sí que et podien autoritzar un permís per a venir al cau. Des de Minyons no s'entenia de cap manera perquè no hi ha cau si no hi ha infants i joves. A partir d'aquí, l'agrupament Urgellenc, el de la Seu d'Urgell van ser els primers a queixar-se, ja que les normatives del lleure, com d'altres, estaven enfocades amb un punt de vista centralitzador, per exemple el lleure de tota l'Àrea metropolitana de Barcelona tothom podia anar al cau, en canvi les zones més rurals de Catalunya ens trobàvem amb més impediments. Per això, el cau de la Seu es va queixar, ja que potser és el cau que més fora de comarca, inclús d'Andorra que ja és un altre país. Llavors en aquesta queixa ens hi vam sumar tots, perquè vulguis o no, a la nostra demarcació de Nord-Occidental a tots ens afectava d'alguna manera aquestes mesures i no les acabàvem d'entendre. Tot això és suma a què tots aquests infants i joves sí que podien anar a entrenar un esport d'equip. Per aquests motius es va convocar una mobilització descentralitzada cadascú al seu municipi o al seu cau, llegint el manifest, protesta, concentració amb el lema Descongelem el Lleure conforme no estàvem d'acord amb aquestes mesures. Això va ser el 26 de febrer i al cap d'una setmana van decidir que també hi hauria lleure per joves i infants també d'altres comarques. A partir d'aquest dia totes les branques estan tornant a fer cau, com es pot, ja que s'ha estat bastant de temps del curs que no s'ha pogut seguir.
Què són els campaments d'estiu i què feu?
Els campaments d'estiu és la cloenda del curs, 7 o 10 dies, abans tot l'agrupament, però aquest any tornarà a ser per branques. Recollim les inquietuds que volen tractar, lloguem un camp en algun lloc de la muntanya, allí muntem les tendes, les infraestructures de menjador, cuina, dutxes i lavabos i estem allí cada dia fent activitats, dinàmiques i convivint. Aquest estiu indica que les mesures seran les mateixes que l'any passat, però encara estem a l'espera a causa dels canvis en les restriccions, però tot indica que es faran a l'última setmana de Juliol.
Cada any canviem de llocs, acostuma a ser al Pirineu occidental, de Lleida, sempre intentem a la muntanya, ja que és tradició.
I de cara el futur, com veieu el cau?
És incert a causa de les mesures complicades d'avui en dia i fan que en algun moment tinguem motivació per un futur, el que sabem segur és que el cau no tancarà, continuarà. L'any que ve a part és el 50è aniversari del nostre agrupament i haurem de planificar a veure com ho podem celebrar adaptant-nos a totes les mesures. I de cara el funcionament de cau, els Trucs són la nostra esperança, ja que enguany són 11 i si continuen tots entrarien com a caps d'aquí a dos anys, ja seria el següent relleu generacional.
Diga'ns una frase per animar a infants i joves a venir al cau
Si tens ganes d'aprendre jugant, de posar-t'ho bé, d'ajudar i fomentar l'esperit crític VINE AL CAU!