al contingut a la navegació Informació de contacte

CARMINA MARSIÑACH

Avui coneixerem a l’ASSOCIACIÓ LA MANSA de Sant Ramon de la mà de la seva presidenta, la Carmina Mariñach. La Mansa està formada per un grup de joves que amb molta empenta, passió, esforç i constància han aconseguit emprendre una de les activitats lúdiques i més participatives d’aquest estiu 2021 a la nostra comarca de la Segarra, en concret al municipi de Sant Ramon, organitzant un LABERINT DE PALLA.

120821 laberint palla st ramon.JPG

Font: Laia Pedrós

  • Què és La Mansa?

L’Associació de joves La Mansa som una entitat de Sant Ramon i rodalies sense ànim de lucre que promou activitats per a petits i grans, autogestionades i participatives per dinamitzar el poble. Des de l’associació tenim la voluntat d’aglutinar totes les persones del poble que tinguin ganes de fer coses, independentment de l’edat que tinguin, tothom hi és benvingut. És per això que comptem amb un centenar de socis que fan possible totes aquelles iniciatives i idees de bomber que ens passen pel cap, ells sempre ens recolzen, ens animen i són el nostre principal suport.

  • Quan i com va començar el projecte del LABERINT DE PALLA?

El laberint de palla era una idea que feia molts anys que ens ballava pel cap i finalment aquest estiu vam decidir tirar-la endavant amb la col·laboració de l’empresa de Sant Ramon Farratges Aleix, que ha estat l’encarregada de muntar el laberint amb 350 bales de palla de 300 quilos cadascuna. Les bales de palla sempre han format part del paisatge d’estiu que caracteritza i defineix la Segarra i que tant ens estimem. Vam pensar que seria una bona manera de dinamitzar el poble i atreure visitants, fent de la pagesia un atractiu. L’oci i les activitats de lleure als entorns rurals amb les restriccions per la pandèmia van quedar reduïts a la mínima expressió i teníem moltes ganes de tornar a fer coses al poble.

  • Per sortir del laberint, a més s’havia de resoldre un enigma, oi? Com funcionava?

Sí, per posar-ho més difícil als participants, vam pensar que seria divertit fer algun tipus de ‘escape room’ rural. Els grups havien de completar l’arbre genealògic de la família Nonat i sortir del laberint amb menys de 30 minuts. Pels passadissos van anar trobant els retrats i pistes de cadascun dels membres de la saga que estaven amagats al llarg del recorregut.

El rècord en sortir del laberint i resoldre l’enigma va ser d’un grup que ho va fer amb tan sols 13 minuts. L’entrada tenia un cost de 5 euros per persona i incloïa una consumició.

 

 

  • Ha sigut fàcil preparar-ho malgrat la situació que vivim de la pandèmia de la covid-19?

Sí, ja fa més d’un any que ens ha tocat conviure amb la pandèmia i hem hagut de reinventar-nos per no haver d’aturar l’activitat de l’associació. Amb el cas del laberint, els grups participants havien de fer reserva prèvia per evitar aglomeracions i l’ús de la mascareta era obligatori dins el laberint en cas que hi hagués més d’un grup a la vegada. En ser una activitat a l’aire lliure i al mig del camp, també era més fàcil poder respectar les distàncies de seguretat. Tots els participants hi van posar molt de la seva part perquè tot pogués funcionar amb les restriccions de la nova normalitat.

- Heu rebut ajuda o suport d’altres organismes i persones del municipi?

Com comentàvem, la idea va sorgir conjuntament amb l’empresa Farratges Aleix que és qui ha cedit les 350 bales de palla i s’ha encarregat de la logística del laberint de la mà dels joves del poble. Molta gent de Sant Ramon, també va arribar-se fins al laberint, que estava ubicat darrere el Santuari, en veure que allí hi havia moviment.

- Com ha sigut el dia a dia la preparació i el manteniment del Laberint de Palla?

El laberint de palla va estar obert els dijous, divendres, dissabtes i diumenges del mes d’agost de les 19h a les 22h, però va tenir tant d’èxit que finalment vam allargar l’obertura fins al 12 de setembre. La feina més feixuga va ser el muntatge del laberint que es va fer amb quatre dies amb l’ajuda de maquinària agrícola.

Una quinzena de joves de La Mansa, d’entre 16 i 20 anys, han estat els encarregats del funcionament del dia a dia del laberint, des de la gestió de les reserves fins a l’hora de recollir. Entre tots han anat fent torns durant tot l’estiu.

- Quin tipus de públic ha participat?

Hi ha participant públic de totes les edats i de diferents perfils, però sobretot joves i moltes famílies i la veritat és que tothom en sortia molt content. Hi havia dos nivells de dificultat, una modalitat per a infants i una altra per a adults perquè tothom pogués gaudir-ho. Des que els mitjans de comunicació locals, comarcals i autonòmics se’n van començar a fer ressò no vam parar de rebre mails i trucades preguntant pel laberint i per fer la reserva per participar-hi. Ens vam quedar molt sorpresos perquè no ens esperàvem que tingués tant d’èxit.

Durant el mes d’agost i aquestes dues primeres setmanes de setembre hi han participat 1.782 persones. Encara no ens ho creiem.

- Repetireu l’any que ve?

Ens agradaria molt repetir la iniciativa perquè la veritat és que ha agradat molt i ens ho hem passat molt bé fent-ho. Si som prou persones per organitzar-ho, segur que hi tornem, de ganes no ens en falten.

 

- Creieu que heu marcat un abans i un després a la comarca?

Dir que ha marcat un abans i un després, potser seria una mica agosarat, però pensem que ha estat una bona manera de dinamitzar el poble i també el turisme de la comarca en general. Algunes cases rurals de la comarca ens han preguntat pel laberint de palla i també ens han ajudat a fer-ne difusió a través de les seves xarxes socials i entre les persones que tenien allotjades. És un incentiu més per visitar i donar a conèixer el nostre territori.

Han vingut moltíssimes famílies i grups d’amics de la Segarra però també d’altres comarques de Lleida, com ara l’Urgell, La Noguera o el Solsonès. També hem tingut visitants d’altres indrets de Catalunya, des de la Conca de Barberà, de l’Anoia, del Bages o de Barcelona, entre altres.

  • Quines altres activitats organitza l’entitat durant l’any?

Sí, no parem, no ens sabem estar quiets! Comencem l’any organitzant la santRUNmon, una trail rural d’uns 24 km que normalment fem a mitjans de febrer. Durat tot l’any també fem el cicle de Música als Jardins, amb diferents concerts d’estils variats i per a totes les edats.

Aquest any també vam impulsar la taula rodona ‘Què passa amb els molins?’, amb el suport de l’Espitllera Fòrum d’Estudis Segarrencs (EFES), amb la voluntat d’informar els veïns sobre l’allau de molins que s’està projectant al nostre entorn.

D’altra banda, aquest estiu, el dia 7 d’agost vam realitzar la jornada cultural Mansummer. Durant tot el dia els artistes lleidatans Llukutter i Jhosy van pintar un gran mural als Jardins de La Mansa. Es tracta d'un diàleg artístic entre el passat i el present: A l'obra es representa el passat rural i pagès que antigament ocupava aquest espai de Sant Ramon, i també s'hi va reflectir l'activitat sociocultural que fem des de l'entitat a dia d’avui. Una barreja d'història, cultura i tradició amb molt color. A la tarda, es va celebrar un tast de cerveses a càrrec de l'influencer Birrafrenic. La jornada va acabar amb el concert de Jacob Comellas i un bingo musical i festiu amb el grup Frikibingo.

Ara la pròxima activitat serà la Cursa d’Orientació que el dia 16 d’octubre farem a Viver. I a finals d’any, el 27 de novembre celebrarem l’escala en hi-fi solidari de La Ninotada.

Abans de la pandèmia també organitzàvem sopars populars i calçotades, que esperem que puguem anar recuperant de mica en mica.

- Teniu xarxes socials? Qui us segueix?

Sí, tenim Facebook (La Mansa) i Instagram (@lamansa_) de l’associació. Des que vam començar a fer el laberint de palla, hem guanyat molts seguidors, sobretot a Instagram. Hem passat de 400 a 750 en un mes.

També tenim d’altres comptes de Twitter, Facebook i Instagram per algunes de les activitats que organitzem com ara la santRUNmon o Música als Jardins. D’aquestes dues últimes també en tenim un blog on hi trobareu tota la informació.

santRUNmon: https://santrunmon.wordpress.com/

Música als Jardins: https://musicaalsjardins.wordpress.com/

Gràcies per la vostra col·laboració i formar part de l’entrevista JOVES EN POSITIU D’AQUEST MES DE SETEMBRE.