al contingut a la navegació Informació de contacte

FÉNIX RODRÍGUEZ

Avui parlem amb Fènix, una jove de Veneçuela, que ha arribat fa un temps a Cervera, i ens explica com ha sigut l’acollida a la nostra comarca.

FENIX.jpeg

 

Primer de tot Fènix, et pots presentar breument per a qui no et coneix? Com et defineixes?

Hola, vaig emigrar amb la meva parella a aquest país fa uns 4 anys, amb plans de creixement i millor futur propi i de la família que deixem enrere.

Em considero una persona amable, esforçada, treballadora, honrada, compromesa amb les meves decisions i de vegades una mica introvertida.

 

Què has estudiat? Treballes?

Al meu país estudiï fins a tercer any d'enginyeria informàtica. He treballat des de molt jove en diferents feines, algunes són: mainadera, venedor, neteja, ajudant de cuina, mossa, cura de persones grans, caixera, barista i peó de magatzem.

 

Com has arribat a  la Segarra? On vius?

Vaig viatjar directament a Cervera amb la recomanació d’unes amistats i estalvis mentre ens establim i ens donem a conèixer al poble per aconseguir feina i tenir en regla la documentació.

 

Quines vivències vols destacar-ne de la teva arribada? Quines dificultats t’has trobat?

Vam arribar a finals de novembre del 2019, en un principi va fer difícil aconseguir un treball estable per la manca de documentació i referències personals de cerverins. Comença a estudiar català amb el curs de l'ajuntament i al març ho van donar per culminat per la quarantena.

Van passar els mesos, sense feina i es van acabar els estalvis, durant 2 mesos no vam tenir per pagar el lloguer i els serveis, per sort una de les amistats Veneçolanes ens va prestar els diners i els altres amics ens van ajudar amb el menjar, Càritas també ens ajudava amb el que podia de menjar. Així va ser fins al juny que aquesta amiga em recomana per cuidar una àvia la qual vaig cuidar durant els seus últims 2 anys de vida. Juntament amb altres treballs ocasionals vaig poder pagar els deutes i les despeses quotidians, mudant-nos a un pis compartit. Després d'un any vam aconseguir permisos per treballar, vam llogar pis propi, vaig aconseguir millors llocs de treball (la qual cosa va ser difícil pels requisits de l'idioma, cotxe propi i experiència que no en tinc). Em vaig inscriure en cursos gratuïts amb pràctiques laborals per tenir més possibilitats d'entrar a una empresa del sector secundari, fins que ho vaig assolir.

 

T’has sentit recolzada per la família i la gent d’aquí Cervera?

Si, i agraeixo que trobo bones persones d'aquest poble que em van donar oportunitat de treballar en els temps més difícils i em van donar la seva recomanació per a llocs de treball, lloguers i cursos.

 

Què pots aportar als joves?

Soc partidària que és millor ensenyar amb el bon exemple i sóc exemple vivent que la vida et pot fer passar moments molt durs en tots els àmbits, però si tens compromís amb el que vols aconseguir, evites les “sortides fàcils” el “negar-te a la realitat” i ets perseverant, dones el millor que pots encara que ja no tinguis ànim, el millor vindrà (Per uns aviat i per altres més lent, però només competeixes amb tu mateix) i viuràs amb orgull i tranquil·litat de qui ets i el que tens.

 

Quins plans de futur tens?

Ara comencem amb els plans per portar a poc a poc les nostres famílies i continuar amb el creixement personal professional. Vull tenir casa pròpia, vull viatjar i conèixer molts llocs bonics, tenir fills amb bons pensaments i cor per al futur de la humanitat i aconseguir l'equilibri de gaudir la meva vida amb els meus éssers estimats sense escassos de temps i diners.

 

Des de l’Oficina Jove amb què t’hem pogut ajudar?

Moltes gràcies perquè ja m'han ajudat força amb guies i informació de cursos, ocupació, alguns ensenyaments d'elaboració de currículum i altres informacions d'interès del tema transport, també el suport a les reunions juvenils i sempre estar al pendent dels meus avenços i dubtes. Espero puguin continuar guiant a més joves en el seu creixement.

 

Què diries als i les joves que volen iniciar algun projecte o que tenen talent?

Si teniu l'oportunitat d'intentar-ho tenint un pla B, feu el que vulgueu amb precaucions i tan bé com pugueu, al principi mai no és fàcil i no tots corren la mateixa sort, però val la pena aprofitar les oportunitats encara que algunes no surtin tan bé com les planegem, que la vida és molt curta, molt inserida i només una.

 

Moltes gràcies per les teves aportacions, desitgem que tot et vagi molt bé.

Gràcies, espero que a vosaltres també. Una abraçada.