al contingut a la navegació Informació de contacte

FRANCESC XAVIER MIRAMUNT

Avui parlem amb Francesc Xavier, un jove de Torà que actualment està implicat en un projecte engrescador anomenat el PARC DE LES OLORS.

parcolors2.jpg

Primer de tot Francesc Xavier, et pots presentar breument per a qui no et coneix? (edat, estudis, treball, on vius...)

Soc el Francesc Xavier Miramunt Fornells tinc 28 anys i visc a Torà tot i que aviat aniré a viure a Claret, un petit poble de només 6 habitants on la meva família n'és origen, és on tinc el meu projecte i feina, fer de pagès!  He estudiat alguns cicles formatius que tots m'han donat servei, cicle mitjà i superior de sistemes informàtics i xarxes, cicles mitjà d'activitats fisicoesportives al medi natural i cicle superior de paisatgisme i medi rural. 

Quan vas començar el teu projecte?

Vaig començar ara farà uns 5 anys a posar la primera pedra i vaig decidir obrir un mal any, just a la setmana ens van confinar per la covid, però em va servir per acabar cosetes que havia deixat per poder obrir.

En què consisteix?

Volia una mica fer honor a la família, la meva besàvia va deixar un llibre escrit amb tot de receptes i oracions que utilitzaven per curar els mals, podríem dir que era com una trementinaire i besavis, avis, àvies … Tots s'han dedicat a la pagesia i vaig voler fer un projecte on hi sortissin aquestes plantes medicinals i fer honor a la seva feina per la zona hi havia pocs projectes d'aquest estil així que vaig decidir tirar endavant, vaig entrar a la xarxa de Parcs de les Olors de Catalunya va ser un encert, ja que em van ajudar molt a crear el projecte, ells em van explicar els passos a seguir per poder anar avançant, si entreu al seu web veureu que hi ha molts parcs a tot Catalunya els podeu anar seguint tots! Cada parc es dedica a cultivar les plantes medicinals de la zona i ajuntem totes elles al parc central i allà, a l'obrador, transformem el producte amb infusions, cremes, ungüents … 

A part de tot això i per complementar el projecte, també faig horta ecològica amb cistelles setmanals, visites escolars i per grups, tenim animals i moltes coses més! També a casa tenim terra de cereal que combino amb el parc.

Tens altres projectes? 

Projectes en si no, però el que tinc al cap és anar complementant el projecte principal del parc ja sigui afegint nous cultius, animals, millorant l'espai… 

T’has sentit recolzat per la família? 

Si, ha sigut una part molt important, són els que estan cada dia al darrere i fan molta feina que no es veu, crec que sense ells no hauria pas pogut ser on soc! Gràcies! 

Has tingut algun tipus de recolzament d’alguna entitat? En cas que si, quina? En cas que no, que t’ha faltat en aquest sentit?

Sí, diferents petites associacions m'han ajudat amb tema de donar a conèixer el projecte o venir a fer activitats al parc com l'associació de Territori de Masies que fa molt bona feina amb aquest sentit.

Poder he trobat a faltar més  suport de l'ajuntament del poble, mai m'han comentat si em falta alguna cosa que em puguin ajudar, per fer-me veure … Crec que aquests petits pobles ens tenen una mica abandonats, no costa gaire fer una visita no? No costa diners i et sents recolzat.

Ha tingut bona repercussió – rebuda el projecte a la comarca?

Si, tothom li agraden projectes com aquest, donen vida al territori, ja que viuen del territori. Molta gent em comenta que només el fet de passar caminant i sentir el gall cantar, fa sentir que aquí i viu gent!

Qui són els vostres clients habituals? Com us podem conèixer? 

Els nostres clients són majoritàriament de comarques veïnes més que res, però també he tingut clients de per allà la capital! 

Em podeu seguir a l’instagram que vaig penjant tot el que faig @parcdelesolors_claret

 

Què diries als i les joves que volen iniciar algun projecte d’emprenedoria?

Els joves que no s'ho pensin gaire i tirin endavant! Hem de lluitar per mantenir viu el territori on estem i sense aquests joves això no serà possible, encara que ens posin pals a les rodes des de dalt hem de ser ferms i lluitar per els projectes que somniem.

 

Moltes gràcies! L'equip de l'Oficina Jove et desitgem el millor en aquest projecte i en tots els que puguin venir!