al contingut a la navegació Informació de contacte

GILBERT ORTIZ I MARTÍ LEBLANC

Avui parlem amb Gilbert Ortiz i Martí Leblanc, dos joves de la Segarra que van crear el treball de recerca “A cop de pedal per la Segarra”.

foto pedal segarra.jpg

Primer de tot, us podríeu presentar breument per a qui no us coneix? Com us definiu?

Som dos estudiants que el curs 2021- 2022 vam finalitzar segon de batxillerat a l’Institut Antoni Torroja  de Cervera  i va ser a l’Institut on ens vam conèixer  a primer d’ESO. Vam forjar una forta amistat al compartir interessos comuns, sobretot per l’esport i molt especialment pel ciclisme amb bicicleta de muntanya (BTT).

Ens definim per  tenir interessos en la  descoberta de l’entorn natural, per  la pràctica d’hàbits saludables, l’esport és un dels nostres principals interessos i també tenim un caràcter per  encarar el nostre futur a professions que podem definir “d’implicació social”.

Sou de la Segarra? De quin municipi?

 Sí, tots dos som de la Segarra. Jo, el Gilbert soc del municipi de Cervera i el Martí  és de la Guardia Lada, municipi de Montoliu de Segarra.

Esteu estudiant? Treballeu?

En aquest moment estem estudiant, el Martí està estudiant un cicle superior en Gestió Forestal i del Medi  Natural i el Gilbert està estudiant per opositar al Cos de Bombers.

Del projecte que vau pensar pel treball de recerca “ A cop de pedal per la Segarra”, com us vau inspirar?

Nosaltres havíem tingut sempre al cap fer el Treball  de Recerca (TdR) de 2n de batxillerat basat en un tema esportiu. Arribat el moment d’escollir, va ser el professor  d’Educació Física de l’Institut Antoni Torroja, Victor Cairó i Torres, qui ens va proposar fer un treball basat en descobrir  rutes cicloturístiques per la Segarra. Ell ja feia temps que el tenia al cap i esperava algú com nosaltres per portar-lo a terme. Sabia que teníem una gran afició per la btt i que molt sovint sortíem a fer rutes.

Quines vivències voleu destacar-ne? Avantatges i dificultats.

Com a vivències destacar que han estat tantes les hores necessàries per portar-lo a terme que vam passar tot l’estiu del 2021 treballant moltíssim. Recordem els migdies de piscina a Cervera i a les tardes disseny de rutes per córrer al cap de setmana, al mateix temps d’anar editant els cartells de les rutes , i redactant tota la part teòrica del treball. Teníem molt clar que tota la part pràctica calia fer-la abans de l’inici de curs i a partir d’aquí ja només seria qüestió de detalls.

Tot i la dedicació, dir que l’experiència ha estat molt positiva perquè fèiem molta feina però desfruitàvem fent-la.

La desavantatge més important va ser la necessitat d’haver de planificar les rutes en hores de menys insolació: sortir de bon matí, parar al migdia i ben entrada la tarda continuar, en cas de tractar-se rutes de molts quilòmetres.

Quina acollida ha tingut el treball a la comarca? Heu guanyat algun premi?

A nivell comarcal vam guanyar el tercer premi, modalitat ciències i tecnologia, dels Premis Comarcals de Recerca organitzat pel Centre de Recursos Pedagògics dels serveis Educatius de la Segarra i fa poc vam recollir el Premi INEFC (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya)de la convocatòria dels Premis de Recerca Jove 2022, pel millor treball de recerca en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.

Quines possibilitats de futur creieu que té el projecte?

Creiem que el projecte té grans possibilitats de fer-se realitat perquè el producte final combina text, imatges, pàgina web pròpia , cartells ,  wikiloc amb una promoció dels valors naturals d’una comarca privilegiada per a la pràctica del cicloturisme. La seva difusió portaria un valor afegit a Cervera i a la comarca.

Us heu sentit recolzats per la família i la gent?

La família ha sigut un gran suport a l’hora de fer aquest treball. També el nostre tutor que ens ha orientat i ens ha donat les pautes idònies, ens ha marcat la temporització i aspectes rellevants a destacar....per al seu millor resultat.

Quins plans de futur teniu?

Poder treballar d’allò que  ens agradi a la nostra comarca i poder continuar gaudint del seu magnífic entorn i la pràctica de l’esport.

Què diries als i les joves que volen iniciar algun projecte o que tenen talent?

Que no tinguin por al fracàs, que s’esforcin i treballin per donar el millor de si mateixos.

Moltes gràcies per les vostres aportacions, desitgem que tot us vagi molt bé.