al contingut a la navegació Informació de contacte

JORDI VILA

Avui coneixerem al Jordi Vila Doncel, un jove de Torà que forma part de l’ Associació Cultural del Brut i la Bruta.

 

Ens podries explicar breument què és la Festa del Brut i la Bruta?

La Festa del Brut i la Bruta també la coneixem pel Carnaval de Torà. És una celebració popular de Torà que es remunta a mitjans del segle XVIII en l’anomenada festa de la Llordera, que es duia a terme el Dijous Gras (també anomenat Llarder o Llorder). Antigament, es basava en un seguit de danses per places i carrers de la vila de Torà que tenien un únic objectiu: aconseguir aliments per fer un bon sopar. Si bé, al llarg dels anys s’han anat incorporant d’altres actes de tot tipus, pensats per a totes edats i públic, començant així el divendres tarda amb el Carnaval de l’Escola i la nit temàtica (enguany Sant Valentí); el Carnaval infantil, el Pregó i la rua de dissabte tarda, i la Nit de disfresses el dissabte nit.

 

Quants anys fa que es fa la festa?

Enguany en celebrarem la 31a edició.

 

Tu ets dels membres més joves de l’associació, què et va portar a apuntar-t’hi?

Actualment, no sóc dels membres més joves de l’associació, ja que se n'han incorporat de nous al llarg dels anys, però sí que vaig ser-ho durant molts anys. 

El motiu d’incorporar-me a l’associació va ser una proposta dels membres que la formaven ara fa 9 anys. Sempre he viscut molt la Festa i m’apassionen els gegants, i de seguida vaig acceptar l'oferta, centrant-me principalment en donar un cop de mà a la família gegantera. Un cop dins però, em vaig anar engrescant i, en poc temps, m’he anat incloent dins tota l’activitat de l’associació: els gegants i la Festa del Brut i la Bruta, entre altres com la Revetlla de Sant Joan i la Quina de Nadal.

 

Quins aspectes positius i negatius hi trobes? En canviaries algun?

La festa del Brut i la Bruta és una festa molt particular ja que barreja la tradició i l’actualitat i, és aquest tret, el què la fa molt especial i diferent de qualsevol altre carnaval, aspecte que considero molt positiu. A més a més, és el tret de sortida de la temporada de carnaval, ja que es celebra la setmana anterior als dies oficials de carnaval.

Un altre aspecte molt positiu és que presenta activitats per a totes edats, fent que sigui una festa molt familiar.

Si bé, i com tot esdeveniment, requereix moltes setmanes de preparació i la dedicació, col·laboració i/o participació de molta gent, i el fet de ser un poble petit, fa que sovint es trobin a faltar mans. Tot i així, és una festa molt esperada pel poble de Torà i tothom hi posa el seu granet de sorra.  

Si canviaria alguna cosa de la festa? I tant, en canviaria moltes. Tot es pot canviar sempre i quant sigui per millorar! Fins i tot, els actes principals com ara el Pregó i la cercavila de dissabte la tarda. El principal objectiu és aconseguir fer una gran Festa!

 

El fet d’estar a l’associació, et suposa molt temps de dedicació?

Està dins d’una associació o qualsevol altra organització, sempre suposa un cert temps de dedicació. En el meu cas, m’estimo molt Torà i la Festa del Brut i la Bruta, i això fa que el meu grau d’implicació dins l’associació sigui força alt. Hi dedico una bona part de temps del meu dia a dia, tot i així, el considero temps molt ben invertit.

A més, i com comentava, estar estretament vinculat a les diferents activitats de l’associació a banda de la Festa del Brut i la Bruta, implica un major temps de dedicació, especialment en l’àmbit geganter, ja que, la colla gegantera el Brut i la Bruta està en activitat durant tot l’any.

 

Moltes gràcies Jordi per la teva col·laboració. Us desitgem que la Festa del Brut i la Bruta 2020 sigui un èxit i que continueu tant actius com fins ara!

 

Equip de l’Oficina Jove de la Segarra