JÚLIA MASANÉS
Avui parlem amb Júlia Massanés una jove de Guissona que actualment està implicada en un projecte sobre un compte d’INSTAGRAM “La selectivitat” que aplega més de 30 mil estudiants.
Primer de tot Júlia, et pots presentar breument per a qui no et coneix? (edat, estudis, treball, on vius...)
Primer de tot, em presento. El meu nom és Júlia, tinc 23 anys i resideixo a Guissona. Vaig fer el grau en Educació Primària a Barcelona entre 2018 i 2022, i posteriorment em vaig traslladar a Lleida per realitzar el meu màster en Psicopedagogia. Actualment, em trobo en cerca de feina.
Quan vas començar aquest projecte? D’on va sorgir la idea?
El projecte de la Selectivitat va començar l'any 2018, coincidint amb el moment en què jo mateixa vaig realitzar la selectivitat. Tant jo com els meus companys vam experimentar una gran pressió durant el segon any de batxillerat, a causa de la necessitat d'obtenir una determinada qualificació per accedir a la universitat o inclús no saber què estudiar. Vaig adonar-me que no rebíem prou orientació o suport emocional, i això em va portar a crear aquest compte amb l'objectiu d'ajudar altres estudiants que passin pel mateix procés. La nostra finalitat és fer que la selectivitat i el batxillerat siguin més accessibles, fàcils i agradables, reduint la pressió i l'estrès als quals estan sotmesos.
Després d'un inici poc exitós els anys 2019 i 2020, el compte va experimentar un gran creixement durant la pandèmia el 2020, ja que els estudiants es trobaven enmig de moltes incerteses. En aquest moment, es va unir el meu actual company amb el qual porto el compte, l'Àlex Ortí de Barcelona. Ell va dur a terme les proves durant la pandèmia i pot aportar un punt de vista diferent. Des d'aleshores, el projecte s'ha consolidat i ens hem convertit en una comunitat de referència per a tots els estudiants que es presenten a les proves.
En què consisteix?
Nosaltres comptem amb diferents xarxes socials on la principal és Instagram; bàsicament ajudem els estudiants durant el segon any de batxillerat i els orientem en relació amb la selectivitat. Posem a disposició dels estudiants resums d'apunts en un núvol obert, compartim les estructures dels exàmens i els temaris, publiquem tests per practicar, oferim consells d'estudi, plannings d'organització, consells per cuidar la salut mental, mems per afegir-hi un toc d'humor, i sobretot, proporcionem informació clau perquè puguin accedir a tot de manera més fàcil. També resolem els dubtes que els estudiants puguin tenir sobre tràmits com matrícules i prematrícules, entre d'altres. En resum, som una comunitat que s'ajuda mútuament i estem disponibles per a tot el que necessitin.
Un cop finalitzada la selectivitat, creem grups de WhatsApp per a tots els graus universitaris de Catalunya i de totes les universitats, perquè els estudiants puguin establir un primer contacte o conèixer els seus futurs companys abans d'iniciar la carrera.
Tens altres projectes?
No sé si ho considero com a projecte, però fa poc, el març del 2023, vaig treure un llibre de temàtica nostàlgica conjuntament amb Xavier Fernández titulat "Llum, Foc, Fuck", en el qual vaig aportar diferents idees. Amb @laselectivitat volem engegar un nou projecte i fer una pàgina web.
Has tingut algun tipus de recolzament d’alguna entitat? En cas que si, quina? En cas que no, que t’ha faltat en aquest sentit?
Pel que fa al suport de les entitats, no hem rebut suport directe d'una entitat específica, però hem comptat amb el suport de diverses persones al llarg d'aquests anys, que ens han ajudat en allò que hem necessitat. Vull destacar especialment el feedback positiu i els milers d'agraïments que rebem per part dels estudiants.
Ha tingut bona repercussió – rebuda el projecte a la comarca? Qui són els vostres seguidors habituals? Com us podem conèixer?
El projecte ha tingut una gran repercussió i acollida a la comarca. He parlat amb diversos estudiants de l'INS Guissona, que s'han presentat a la selectivitat aquest any, i em comenten que segueixen el compte diàriament i que els ha ajudat molt a enfrontar-se a les proves. Així doncs, puc intuir que ha tingut una molt bona acollida entre els estudiants de la Segarra. Els nostres seguidors provenen de tot Catalunya, incloent-hi Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. També tenim el suport de professors d'instituts, Oficines Joves de diferents comarques, acadèmies de repàs i fins i tot famílies. Estem molt actius a les xarxes socials i, si fem bé la nostra feina, arribem al nostre públic objectiu.
Què diries als i les joves que volen iniciar algun projecte d’aquestes característiques?
Per a aquells i aquelles joves que vulguin iniciar un projecte d'aquesta índole, voldria dir-los que val la pena. És important identificar una necessitat o problemàtica i buscar la manera d'abordar-la. Cal dedicar temps i esforç, però el sentiment d'ajudar altres persones i fer una diferència en les seves vides és molt gratificant. És essencial tenir una visió clara del que es vol aconseguir i treballar amb perseverança i passió per aconseguir-ho. També és rellevant buscar aliances i col·laboracions amb altres persones o entitats per obtenir més suport i difusió. Els projectes d'aquest tipus poden tenir un impacte molt positiu en la societat i en les vides de les persones que ajuden.
Si tens alguna idea o projecte en ment, no dubtis a iniciar-lo.