al contingut a la navegació Informació de contacte

Mamadou Diakite

Avui us presentem a Mamadou Diakite, un jove de Mali que viu a Cervera, ens explica la seva experiència de vida com a persona nouvinguda.

WhatsApp Image 2023-01-30 at 13.39.41.jpeg

Pels qui no et coneguin, et podries presentar?

Em dic Mamadou, vaig néixer a Mali, tinc 19 anys i visc a Cervera des de fa quatre anys. Soc una persona tranquil·la, treballadora, amb inquietuds i que m’agrada molt jugar a futbol, passejar, viatjar…

Quan vas arribar a Catalunya, Cervera? Com et vas sentir?

Vaig arribar a Cervera perquè el pare ja vivia aquí des de feia uns anys i es va casar amb una catalana. Visc amb els germans i som 6 a casa. Vaig deixar els avis a Mali, trobo a faltar la família que tinc allà, però es viu molt millor aquí, estic content. Sí que el xoc cultural va ser una mica difícil els primers mesos, sentia molta tristesa i els costums som molt diferents aquí que al meu país. L’institut em van acollir molt bé, vaig estar a l’aula d’acollida aprenent el català i castellà.

Quina és la teva trajectòria acadèmica i laboral?

Quan vaig arribar a Catalunya vaig seguir amb els estudis aquí a Cervera, fent 4t ESO i després el PFI d’Auxiliar de Pintura a INS Tarroja. Vaig sentir-me molt acollit pels mestres i alumnes. Vaig gaudir molt fent les pràctiques, soc molt inquiet i treballador. En acabar el PFI he pogut treballar a moltes empreses de Cervera, i estic molt content.

Què t’agrada fer?

El que m’agrada més és jugar a futbol, entreno les tardes de dilluns, dimecres i divendres. També m’agrada molt treballar i sortir amb els amics.

Com és el teu dia a dia?

Ara no estic treballant, va finalitzar el contracte de treball fa només un mes per falta de feina a l’empresa, ara estic en recerca activa amb el suport de l’Oficina Jove de la Segarra. Mentrestant estic a casa ajudant amb les tasques: cuinar, netejar, recollir els germans a l’escola. A casa, practiquem la religió musulmana, i el proper mes de març comencem el ramadà. Tinc una colla d’amics i quedo amb ells per anar el cap de setmana a Lleida o Barcelona per passejar i organitzar festes.

Et sents recolzat a la teva comarca? Quines coses trobes a faltar?

A la meva comarca sempre m’he sentit recolzat en tema estudis i feina, tinc molt suport. Trobo a faltar que hi hagi més serveis d’oci per a joves (discoteca, cinema, sales de jocs…).

Jo tinc carnet de cotxe i m’ha anat molt bé per poder trobar feina, ja que el transport és una de les mancances de la comarca, i l’habitatge social també, jo perquè visc amb els pares, però els meus amics que viuen sols, els costa trobar pis a la comarca i que siguin lloguers econòmics.

Què pots aportar a les persones joves que vinguin de fora amb família o sense, com els ajudaries? Consells que els hi donaries?

Els recomano que tinguin paciència, que estudiïn molt i aprenguin l’idioma, ja que és necessari per a poder integrar-te i treballar a Cervera. Aconsello que no oblidin mai la família de referència, els orígens, m’agrada treballar per poder ajudar i mantenir la família que tinc allà. També els hi dic als joves que venen sols, que quan arribin a un poble nou, preguntin i s’associïn amb les entitats de la seva comunitat, en aquest cas la Coordinadora de Malians de Cervera, el meu pare és membre d’aquesta associació i s’ajuden entre ells per tema aliments i suport a la comunitat.