al contingut a la navegació Informació de contacte

MAR BENEIT

Avui coneixerem al Mar Beneit Marsol, una jove de Guissona que forma part de la Colla Margeners de Guissona

En primer lloc, Mar, per la gent que no et coneix, ens agradaria que et presentessis.

Em dic Mar Beneit Marsol, tinc 22 anys i sóc guissonenca, exiliada a Barcelona ara mateix. Sóc una antropòloga en formació i mínor en gènere.

Quan vas iniciar-te a la pràctica castellera?

Sóc castellera des de fa 13 anys, des que la Colla Margeners de Guissona es va constituir com a tal, el 2007. El setembre del 2015 vaig entrar a la Colla Castellera Ganàpies de la UAB, la qual m’ha acompanyat durant tota la meva trajectòria universitària. Actualment, però, em trobo en una temporada personal de “vacances castelleres”, agafant aire fora el món casteller. Tot i això, la vinculació amb tots els cercles creats pels castells segueix persistint.

Què us va portar a elaborar aquest protocol sobre la implantació de la perspectiva de gènere a la colla castellera de la teva universitat? S’ha pogut posar en marxa?

L’evolució i la conscienciació de la gent (sobretot gent jove) en quant a feminisme i perspectiva de gènere era quelcom latent en el sí de la colla. Ens vàrem trobar de cara amb certes necessitats i problemàtiques que, anys enrere, ningú s’hauria pensat que podrien existir com a tals; no pel fet que no existissin, sinó per la normalització sistemàtica d’aquestes.

Desprès d’estudiar, amb l’ajuda de professionals, quina era la situació real de la colla, vàrem creure necessari la creació del protocol, no només per tenir eines per tal de fer front a les agressions o violències sexistes que es produïssin, sinó per evitar que arribessin a tenir lloc i prevenir-les. Això comportava, evidentment, resultats a llarg termini i una prèvia reestructuració de la colla a nivell cultural, estructural i polític.

Després de molts mesos de treball, formacions i reunions, la “Guia d’actuacions davant del sexisme i les Violències de Gènere” va sortir a la llum, aprovada en assemblea i sota revisió i renovació constant. Conscients que era un projecte embrionari i que caldria anar-la millorant any rere any, vàrem plantar una petita llavor al món casteller; una petita llavor de canvi i transformació social.

Quina ha estat la resposta de la gent de la colla sobre la implantació d’aquest protocol?

La colla, i el món casteller universitari en general, han anat acceptant mica a mica la introducció de la Guia, no amb reticència, sinó amb una por latent de perdre l’essència de tots els valors que aquest món portava implícit. Progressivament, s’ha anat veient que la implementació d’un protocol que posés fre al sexisme no era sinònim de perdre cap tipus d’essència, sinó que ens permetia guanyar llibertats col·lectives, prenent la colla com un conjunt, no com a persones a títol individual.

Com has comentat abans, aquest protocol el vau fer per la colla castellera de la UAB, tens previst aplicar-lo també a Margeners de Guissona, l’altra colla on participes?

Veient que el protocol portava resultats visibles a la Colla Castellera Ganàpies, juntament amb una part de la Junta directiva de Margeners, vàrem decidir plantejar-nos la opció de crear-ne un específic per Margeners. Cal dir que un protocol és fruit de l’observació i l’estudi concret d’un col·lectiu i que, per tant, el que pot funcionar en un espai pot no ser vàlid per un altre. D’aquesta manera, vàrem crear una Guia d’actuació bàsica, amb punts transversals i d’aplicació directa; una guia que incorporava la perspectiva de gènere dins el col·lectiu i que, en conseqüència, animava la totalitat de la colla a deconstruir-se i a repensar-se en clau feminista.

Els protocols contra el sexisme, però, han de ser revisats i aplicats amb molta cura, tenint en compte tots els detalls i variables possibles; han de mantenir-se al dia i anar-se modificant al mateix ritme que la colla canvia. Per aquest motiu, entre d’altres, el protocol de Margeners segueix en stand-by, no obviant que la colla, de manera més o menys inconscient i sistemàtica, ha anat incorporant aquesta “nova” perspectiva dins el seu imaginari.

Tu vas estar a la comissió d’Equitat de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, saps si des d’allà s’està treballant per fer algun protocol pel món casteller?

Les colles castelleres de Catalunya, havent ja constatat que tenien a les seves mans grans eines de transformació social, es van proposar crear un grup de treball que lluités en tres eixos: racisme, masclisme i LGTBIfòbia. La comissió de gènere, ara mateix, és la que té més èxit i on les colles estan més involucrades a l’hora de treballar: gairebé totes les colles del món casteller tenen el seu propi protocol contra les agressions sexistes i es troben en formació constant.

La finalitat última, però, és la creació d’un Protocol unitari que englobi la totalitat del món casteller, que sigui aplicable en tots els contextos i situacions; un Protocol que sigui transversal i que pugui actuar davant qualsevol context; un Protocol que apliqui una mirada holística i, al mateix temps, que tingui en compte les particularitats de cada colla.

Moltes gràcies Mar per la teva col·laboració. Us desitgem molts èxits i que continueu tant actius com fins ara!

 

Equip de l’Oficina Jove de la Segarra