al contingut a la navegació Informació de contacte

MÒNICA CENTELLAS

Avui parlem amb Mònica Centellas, una jove de Cervera que actualment treballa a Enfoc - Alba

MONICA FOTO.jpg

 

Primer de tot Mònica, et pots presentar breument per a qui no et coneix?

Tinc vint-i-sis anys, fa cinc anys que visc a Cervera, jo vaig néixer i créixer a un poble del costat Calaf, i des de fa mig any vaig començar a formar part de Grup Alba a la part d'ENFOC.

He estudiat un cicle formatiu d'Integració Social. Decidir el meu futur professional va ser un procés complicat. En acabar el batxillerat Científic, no sabia cap a quin sector enfocar-me, per aquest motiu, vaig decidir pensar que és el que m'agrada al meu dia a dia i no en què vull treballar. Des de petita el meu cercle pròxim sempre em deia que sem donava molt bé tractar amb persones, ajudar-los i treure el seu potencial. En aquest moment, vaig pensar perquè no fer un "ofici" el que a mi sem dona bé de manera natural. Aquí és on vaig començar a investigar possibilitats professionals i vaig descobrir el CFGS, un cicle que feia poc que l'havien creat. Després d'analitzar totes les possibilitats, vaig decidir endinsar-me i apuntar-m'hi. Després d'estudiar i tenir una certa experiència en aquest sector, crec que ha arribat l'hora de continuar creixent laboralment, i m’estic plantejant estudiar el Grau Universitari en Educació Social.

Quina és la teva trajectòria professional com a Integradora Social?

Només acabar el CFGS vaig començar a treballar com a Integradora Social a Àuria, vaig estar a pisos fent tasques d'acompanyament, suport a la vida diària, entre altres. Després vaig començar en un altre projecte dins de la mateixa empresa, formant part de l'equip de lleure. Amb aquesta posició vaig estar quasi dos anys, les meves responsabilitats acompanyar-los en els viatges, fer sortides els caps de setmana, fer activitats d'oci entre setmana, etc. Després d'aquest període, coincidint amb l’arribada de la immigració sense documentació de menors d'edat, em van oferir treballar en un Centre de primera acollida a Lleida. En aquest centre també vaig estar quasi un any treballant com a Integradora Social, però ha sigut una de les experiències que menys m'ha agradat professionalment, perquè teníem pocs recursos i moltes coses a fer.

Un cop vaig decidir canviar de feina, em van oferir treballar com a TF amb infància. Aquesta ha sigut una de les feines que més m'ha aportat i agradat professionalment. Poder estar amb ells i veure els progressos, fa que et sentis molt realitzada. Després de treballar durant dos anys, vaig haver de deixar la feina per circumstàncies personals, vaig tenir una filla i al no tenir possibilitats de conciliar la meva vida professional amb la personal, vaig decidir buscar una altra feina.

Vaig decidir que era el moment d'iniciar-me en un nou sector, conèixer i aprendre noves coses, i em va sorgir l'oportunitat de treballar com a Tècnica d'Inserció Sociolaboral i Prospecció, del programa Incorpora, i vaig veure que era exactament el que necessitava i volia.

Com vas conèixer l’Oficina Jove?

Quan vaig deixar la feina i estava en recerca d'una nova, em vaig topar a l'Oficina Jove. Com que no soc filla de Cervera, no coneixia molt bé on podria buscar feina, o quins eren els recursos de la comarca, i aquí és on em van ajudar. Em van donar suport per trobar exactament el que necessitava i on ho podria trobar.

Actualment treballes a Enfoc- Alba, quines tasques realitzes?

Estic treballant com a Tècnica d'Inserció Sociolaboral i Prospecció, dintre del programa Incorpora. Les meves tasques són realitzar un acompanyament a les persones en el moment de buscar feina i treballar amb empreses per sensibilitzar-les i fer que contractin a les persones pels seus estudis, experiències, habilitats, i que no tinguin en compte els prejudicis que moltes vegades es veuen reflectits en els processos de selecció de personal.

Quan em van entrevistar per primera vegada em van oferir una altra feina amb persones amb diversitat funcional, però per circumstàncies vaig acabar treballant al programa Incorpora.

Et sents recolzada a la teva comarca?

És veritat que ara ja fa cinc anys que estic vivint a Cervera, però el fet de treballar i tenir amistats fora, ha fet que no tingués molt coneixement de la comarca o dels recursos que hi ha. Tot i que des que vaig tenir la meva filla i vaig començar a treballar a Tàrrega, estic començant a sentir-me més part d'aquí i coneixent tots els recursos que em pot donar, i realment penso que és una comarca molt rica.

Trobes a faltar alguna cosa? Quines coses creus que es poden millorar?

Jo ara parlo des del punt de vista com a mare, crec que falten molts recursos cap a les famílies, espais de criança...

I també a Cervera sempre que passo pel carrer Major, crec que és un carrer molt bonic, amb el seu encant, però que està poc aprofitat, abandonat.

Què recomanaries a les persones joves de la comarca si volen estudiar Integració Social?

Jo crec que és una formació la qual si saps que vols treballar amb persones, però no saps amb quin sector o com exactament, et pot obrir moltíssimes portes.

Els àmbits que he treballat jo són amb diversitat funcional de monitora de lleure i pisos, com a monitora amb adolescents, amb infància com a TF i ara que treballo com Insertora Laboral, i jo crec que tots tenen la mateixa base voler treballar amb persones i fer acompanyant, sí que també totes són feines que al principi t'emportes a casa, però amb experiència vas aprendre a separar la vida laboral amb la personal.

És molt gratificant veure una evolució amb les persones i acompanyar-les.

Moltes gràcies pel teu temps Mònica, et desitgem el millor ;)