al contingut a la navegació Informació de contacte

NÚRIA BAGÀ

Avui parlem amb Núria Bagà, una jove de Torà que actualment ha participat en el Programa TLN a l’estranger.

 foto Núria.jpg

Primer de tot Núria, et pots presentar breument per a qui no et coneix? (edat, estudis, treball, on vius...)

Hola a totes i tots! Em dic Núria, acabo de fer 30 anys. He estudiat el Grau en Mestra d’ Educació Infantil. Fa unes setmanes que he començat a treballar de monitora de menjador i visc a Lleida.

Pots explicar en què consisteix el programa TLN?

El programa TNL és un programa europeu que l’organitza els serveis formatius ENFOC de                  l’Associació Alba de Tàrrega per  a joves entre 19 i 29 anys que no treballen ni estudien i que consisteix a anar a fer unes pràctiques professionals del camp que has estudiat o que t’interessi a un país europeu.

On vas realitzar el teu TLN? I durant quant de temps?

Vaig realitzar el TNL a Padova, al nord d’Itàlia. Primer, vaig fer un mes d’immersió lingüística d’italià i també de la cultura italiana a Tàrrega per tal d’anar-hi amb una mica de base. I un cop vam fer aquest mes d’immersió, vaig estar dos mesos a Padova. En total, són tres mesos de programa.

On vas desenvolupar les teves pràctiques professionals?

Les meves pràctiques professionals, les vaig dur a terme a la Scuola San Carlo Barromeo de Padova. Vaig ser mestra de suport a la tutora de l’aula de quatre anys, on vaig aprendre molt sobre la metodologia Montessori. I també, en algunes setmanes vaig fer suport a l’aula de tres anys.                                       

L’idioma va suposar un problema?

A les primeres setmanes costava una mica, sobretot pel que fa a la parla. La comprensió es bastant fàcil i  poc a poc es va agafant fluïdesa.  Quan fa un mes que ets allà ja pots mantenir força bé una conversa o fer frases llargues en l’idioma. Jo vaig tenir molta sort perquè a l’escola, les mestres amb qui mantenia relació em parlaven a poc a poc i si no entenia alguna cosa me la repetien i/o preguntava. Els infants també em parlaven a poc a poc, a part que d’ells s’aprèn moltíssim. Estic segura, que si m’hagués quedat més temps, encara n’hauria après més. Cal remarcar, en el meu cas, que tant en el transport públic, comerços com les persones del carrer van ser sempre molt amables i em van ajudar sempre que ho vaig necessitar.

Quina valoració en fas del TLN a nivell professional i personal?

Jo estic molt contenta de l’experiència perquè he vist una altra manera d’educar en un altre país, he après coses noves en el meu camp i he polit competències professionals que creia que havia de millorar. A nivell personal, he conegut persones noves, com les meves companyes d’experiència, he après una nova llengua, que sempre és molt enriquidor i he descobert una nova ciutat. He gaudit molt també de la cultura italiana, visitant ciutats, museus, restaurants, monuments... Tota aquesta experiència m’ha servit per agafar molta més seguretat en mi mateixa.

T’has sentit recolzada per la família i pel programa de TLN?

Sí, en tot moment,  m’he sentit recolzada per la família, i tant l’Associació ENFOC com                           l’Associació Xena de Padova  ens anaven preguntant com ens sentíem i s’interessaven per saber si tot anava bé.

Què diries als i les joves perquè participin d’aquesta experiència? A qui s’han de dirigir?

Els diria que aprofitin i que es tirin de cap a aquesta experiència perquè et fa créixer com a persona i que gaudeixin molt de tot el procés. Ara mateix, l’ENFOC ha obert inscripcions per la propera convocatòria, podeu entrar a dins de la seva pàgina web o podeu trucar-hi per trobar tota la informació. No us ho penseu, aprofiteu l’oportunitat!