SÒNIA ESTEVE FITÓ
Avui coneixerem a la Sònia Esteve Fitó, la guanyadora de la 16ª edició del premi emprenedoria jove de la Segarra.
La Sònia és una jove guissonenca de 28 anys. És dissenyadora gràfica i està especialitzada en donar solucions de comunicació a les empreses. Actualment és la fundadora i gestora de l’espai coworking LOCAL i, juntament amb dues noies més, han engegat l’estudi de disseny i comunicació LOCAL.
Hola Sònia, ens podries explicar què és el que et va portar a emprendre?
Si, jo treballava per una empresa de Lleida i portava tots els temes de comunicació i disseny gràfic a distància, però un dia vaig veure que treballant des de casa no era productiva i això sumat al desig de voler tenir el meu propi negoci com a dissenyadora gràfica, vaig decidir tirar endavant pel meu compte.
D’on va sorgir la idea de crear un coworking a Guissona?
La idea de crear-lo a Guissona va ser perquè ja tenia l’espai, aquest edifici era dels meus pares, i tot i que s’hi havia de fer una bona inversió en la reforma, ja tenia un espai per on començar. La primera idea era posar el meu despatx aquí i la resta llogar-ho, però em va saber greu no involucrar-me amb la resta de l’espai i va ser en aquest moment que vaig decidir crear el coworking.
Des de que vas prendre la decisió fins a dia d’avui, com ha estat el camí?
No em puc queixar, la veritat és que he tingut alguna que altra dificultat però també hi ha hagut moltes coses bones. Una d’elles és que tenia el temps suficient per poder-m’hi dedicar i això va ser un avantatge, vaig dedicar molt temps a investigar sobre els espais coworking i a conèixer-los a fons per crear un espai que fos funcional i a la vegada molt acollidor. A més, era molt conscient que un “coworking” no era un negoci que s’entengués a la primera. És per això que vaig donar a conèixer l’espai a través de xarxes socials molt abans de la seva obertura. La major dificultat van ser les obres, perquè volia obrir al mes de juny i fins al setembre no vam poder inaugurar. Ara ja fa més d’un any des de llavors, i per molt que dia a dia segueixi aprenent sobre el món coworking, encara em queda molt per conèixer!
Si poguessis canviar alguna cosa de tot aquest procés d’emprenedoria, en canviaries alguna?
És una bona pregunta, no me l’havia plantejat... però no ho sé, crec que no canviaria res. He fet les coses tan bé com he sabut, i segurament també m’he equivocat amb moltes coses. Mirar enrere em serveix per fer les coses una mica millor a partir d’ara, però no per canviar allò que ja està fet. A mi aquest projecte m’ha donat molta vida, simplement el fet de compartir l’estona del cafè amb altra gent ja s’agraeix!
Ara, ens agradaria que ens parlessis de l’espai coworking LOCAL. En què consisteix?
El LOCAL està dividit en dues parts, tenim un espai destinat a les persones que pel seu dia a dia professional necessiten una taula i una cadira. Aquestes persones, de fet, poden treballar des de casa, però com comentava abans, hi ha persones que des de casa no som productives i tenir un espai com aquest ajuda a tenir una rutina, a diferenciar l’espai de treball de la vida a casa, a muntar-te una rutina de feina, a fer xarxa amb altres professionals, a treballar i a emprendre acompanyat/da etc. Aquest espai de taules i cadires està dividit en dos, per una banda, tenim les taules compartides i per l’altra, les oficines individuals que et permet rebre clients de manera confidencial. I l’altre espai consisteix en el lloguer de 3 sales: dues de les quals són polivalents pensades per fer tallers, formacions, conferències... i una altra, què és una sala de reunions, tot i que també serviria per fer formacions amb grups més reduïts. Aquestes sales estan pensades perquè les utilitzin tant professionals que ja són al coworking com aquell/a qui necessiti un espai de manera esporàdica.
Quina acollida ha tingut l’espai a Guissona?
La veritat és que estic molt contenta, a la gent li ha agradat molt i s’han interessat pel projecte. Penso que Guissona és un municipi on hi ha pocs autònoms perquè ja hi ha una empresa molt gran que ofereix molts llocs de treball, però tot i així, estic contenta perquè després d’un any ja tenim el 70% dels llocs coberts, per mi és tot un èxit.
Des de la teva experiència personal i professional, quin consell donaries a una persona jove que té una idea de negoci però no acaba de decidir-se?
Jo li diria que si té clara la idea i en té ganes, que ho tiri endavant. Els inicis són durs, hi haurà dies que no ho veurà clar, que treballa més hores compte i que a final de mes costa que surtin els números perquè hi ha més despeses que guanys però si allò és el què el/la fa despertar-se cada dia amb il·lusió, tard o d’hora acabarà donant resultats.
Moltes gràcies Sònia per la teva col·laboració. Et desitgem el millor en aquest nou projecte!
Equip de l’Oficina Jove de la Segarra